A Microsoft Program áttekintése

A Microsoft hisz abban, hogy a technológia csodákra képes. Éppen ezért partnere világszerte több ezer, az Önéhez hasonló szervezetnek annak érdekében, hogy segítse elérni küldetésüket. Lehet az Öné egy olyan kis szervezet, mely egyetlen közösséget szolgál ki, de lehet globális szervezet is, mely emberek millióinak segít, a Microsoft segíteni tudja munkáját a szoftver adományain, tréningjein és erőforrásain keresztül.

A Microsoft Szoftveradományozási Programja a nonprofit szervezetek és nyilvános könyvtárak számára a CivilTech program egyik legnépszerűbb eszköze. 2019. december 31-ig közel 2.560 megrendelést teljesítettünk, melyek piaci értéke meghaladta a 2,8 milliárd forintot.

A katalógusban a Microsoft termékeket az átláthatóság kedvéért csupán a termék megnevezésével láttuk el. Az aktuálisan elérhető programverziókról a következő oldalról tájékozódhat: Microsoft Title Groups.

Jogosultság és rendelési keret

Ha meg szeretné tudni, hogy szervezete jogosult-e Microsoft adományokat kapni a CivilTech programon keresztül, illetve információt szeretne kapni a rendelések gyakoriságáról, mennyiségéről, kérjük, olvassa el a Microsoft ─ Jogosultság és rendelési keret részt.

Szervezettípusok, amelyek jogosultak Microsoft termékeket igényelni

A Microsoft adományozási programonban megtalálható termékek a Magyarországon bejegyzett, közhasznú jogállással vagy Szja civil 1% gyűjtésére jogosultsággal rendelkező egyesületek, alapítványok, közalapítványok, nonprofit gazdasági társaságok, valamint nyilvános könyvtárak számára érhető el. Néhány nonprofit szervezet nem jogosult Microsoft adományt kapni, mint például oktatási intézmények, egészségügyi hálózat és a nem nyilvános könyvtárak.

Azok a szervezetek, amelyek kor, etnikum, nem, nemzeti hovatartozás és származás, fogyatékosság, faj, méret, vallás, szexuális beállítottság vagy gazdasági-társadalmi háttér alapú diszkriminációt népszerűsítenek, támogatnak vagy folytatnak, nem jogosultak részt venni a programban. Azon szervezeteknek, amelyek termékeket kívánnak kapni jelen program keretein belül, hajlandónak és képesnek kell lenniük bizonyítani, hogy nem folytatnak diszkriminációt a felsoroltak mentén.

Szabályok nyilvános könyvtárak számára

A nyilvános könyvtárak azon számítógépekre igényelhetnek Microsoft termékeket, amelyek az olvasóközönség rendelkezésére állnak, valamint azon nem nyilvános számítógépekre és szerverekre, amelyek ezek kiszolgálását végzik.

A maximálisan igényelhető helyben telepíthető termékekről

Egy szervezet maximum 50 licenszet igényelhet egy termékből egy kétéves rendelési perióduson belül egyéni számítógépeken futó alkalmazásokra (pl. asztali számítógépen vagy laptopon) és szerver alkalmazásokra (CAL), melyek biztosítják a kapcsolatot vagy az irányítását egy szerver alkalmazásnak.

Ez az 50 darab termék rendelési keret általában egy szervezet számára lehetővé teszi egy bizonyos termék 50 gépre való telepítését. Szervezetek, akik összetett Windows operációs rendszereket futtatnak egyéni számítógépeken, általában csak annyi gépre telepíthetik a terméket, ahány licenszet rendeltek.

A maximális rendszermag alapú szerver termék rendelésekről

Egy szervezet maximum 25 licenszet igényelhet egy rendszermag alapú szerver termékből egy kétéves rendelési perióduson (mivel egy termék két mag licenszelését teszi lehetővé).

A maximális nem rendszermag alapú szerver termék rendelésekről

Egy szervezet összesen 5 nem rendszermag alapú szerverterméket igényelhet adományként egy kétéves perióduson belül. Ez az 5 szervertermék lehet ugyanaz, vagy a szervertermékek bármilyen kombinációja.

Például egy szervezet rendelheti bármelyiket adományként az alábbiak közül:

  • 1 Windows Server Essentials licensz, 2 Exchange Server Standard és 2 SQL Server (Server/CAL) egy kétéves rendelési perióduson belül. Ha ennél több nem rendszermag alapú szervertermékre van szükségük, akkor a diszkont program keretében tetszőleges számú licensszel ki tudják egészíteni szükségleteiket.

Néhány szerverhez szükség van menedzsment licenszre vagy CAL-okra, hogy működni tudjanak a számítógép-hálózattal. A CAL-ok külön tételek, és maximum 50 termékes kerettel rendelkeznek.

A kétéves periódusról

Az Ön szervezetének kétéves adományozási időszaka akkor kezdődik, mikor a szervezet leadja az első rendelését Microsoft termékadományra. Ha az Ön szervezete igényelt már Microsoft adományt 2011. július 27-e előtt, akkor a rendelési időszak újraindul, és az új kétéves periódus a 2011. július 27-e utáni első Microsoft adománykéréssel kezdődik.

Az Ön szervezetének rendelési periódusa ettől a kezdeti időponttól tart két évig. Ez azonnal újraindul és tart újabb két évig, és így tovább. Például, ha egy szervezet kétéves ciklusa 2017. október 12-én kezdődik, akkor a következő kétéves időszak 2019. október 12-én indul, amikor is a szervezet rendelési keretének felső korlátja visszaáll.

Microsoft Adományozási Központ

Regisztrált szervezetek CivilTech fiókjukban megtekinthetik saját Microsoft Adományozási Központjukat, ahol láthatják a kétéves ciklusuk időpontjait, illetve azt, hogy mennyi érhető még el a teljes rendelési keretükből. (Be kell jelentkezni ahhoz, hogy az oldal látható legyen. Ha nincs link az oldalon, akkor a szervezet nem jogosult Microsoft adományokat kapni a CivilTech programon keresztül.)

A Microsoft adományok mennyiségi licensz (VL) termékek

A CivilTech programon keresztül beszerzett Microsoft termékek mennyiségi licensz termékek. Ez azt jelenti, hogy a nonprofit szervezetek és könyvtárak más eljárással kell telepítsék, illetve kövessék ezeket a szoftvereket, mint azokat, melyeket kereskedelemi csatornán keresztül, például helyi üzletekben szereztek be. Emellett olyan előnyökhöz is hozzáférhetnek, melyek nem érhetőek el a kereskedelmi forgalomban lévő szoftvereknél.

Az alábbi információk a Mennyiségi Licensz Program néhány olyan jellemzőjét sorolják fel, melyekkel a szervezetek gyakran találkoznak.

További információkat talál a VLSC használatáról az alábbi cikkekben:

Mennyiségi Licenszszolgáltatási Központ (Volume Licensing Service Center – VLSC)

Ön a Mennyiségi Licenszszolgáltatási Központot (továbbiakban: VLSC) arra használhatja, hogy megszerezze a telepítéshez szükséges kulcsokat, letöltse a szoftvereket és hozzáférhessen más előnyökhöz. Első lépésként létre kell hoznia egy saját profiloldalt a VLSC oldalán. Ez a profil a VLSC oldalán különbözik a CivilTech programban levő profiltól, és a CiviTech program munkatársainak nincs hozzáférése ehhez. Minden rendelés, mely a CivilTech programon keresztül történt, kap egy jogosultsági számot (Authorization Number) és egy licenszszerződés számot (License Number). A TechSoup ezt továbbítja Önnek mindazon információkkal együtt, melyek szükségesek egy VLSC profil létrehozásához abban az esetben, ha ez Önnek az első rendelése.

Mennyiségi Licensz Szerződés és a termékhasználati jogok

Amikor Ön regisztrál a VLSC oldalán, elfogadja, hogy betartja a szerződés feltételeit és határidőit. Ezek a feltételek, határidők általános szabályokat határoznak meg a mennyiségi licensz termékek használatára vonatkozóan. Minden alkalmazáshoz tartoznak termékhasználati jogok is. Ezek megtalálhatók a Terméklicensz keresési oldalon.

Egy ilyen használati jog, melyről számos szervezet nem tud, hogy a legtöbb asztali számítógép alkalmazást (de nem az operációs rendszereket) kétszer telepíthetik: először az Ön fő munkaállomásán (az engedélyezett eszközre), majd egy hordozható eszközre is, mint például laptop. Az eredeti telepítés és a hordozható eszközre történő másolás ugyanaz a verzió kell legyen ugyanazon a nyelven, és a hordozható eszközön levő szoftver használója egyedül csak a fő munkaállomás elsődleges használója lehet.

Frissítési garancia

A CivilTech programon keresztüli Microsoft termékek mindig tartalmaznak Frissítési garanciát (kivéve a Windows OS – Get Genuine teljes operációs rendszer).

A Frissítési garancia egy olyan Microsoft program, mely lehetővé teszi a résztvevőknek, hogy az eredetileg rendelt termék új változataihoz ingyen hozzáférhessenek. A Frissítési garancia számos más módon is értéket ad az Ön Microsoft szoftvertermékeihez. Szervezete kaphat Microsoft e-learning tananyagokat, támogatásokat összeomlás elhárításához és többnyelvű csomagokat.

A Frissítési garancia előnyei 2 évig tartanak. A kétéves Frissítési garancia periódus vége felé Ön kap egy e-mailt, mely tájékoztatja, hogy a Frissítési garanciája lassan lejár. Ez nem azt jelenti, hogy az Ön terméklicensze jár le, hiszen tovább használhatja a terméket, azonban már nem férhet hozzá a Frissítési garancia előnyeihez, mint például az ingyenes e-learninghez vagy az új verzióhoz.

A média telepítése (szoftver)

A legtöbb termékhez, ha más nyelven, illetve verzióban szeretné telepíteni a szoftvert, megszerezheti az telepítéshez szükséges médiahordozókat a VLSC oldaláról. Nincs díja a szoftver telepítéséhez szükséges termékkulcsok letöltésének, de a fájlokat át kell konvertálni olyan formátumba (ISO formátumban vannak), melyeket lehet használni az telepítéshez.

Visszatérítés és termékvisszaküldés

Ha vissza kíván küldeni vagy ki szeretne cserélni egy Microsoft által adományozott terméket, akkor a kérelemben foglalt teljes Microsoft-részt vissza kell küldenie, és új kérelmet kell benyújtania azokra a Microsoft tételekre, amelyeket meg szeretne kapni.

Mivel minden Microsoft termék csak letölthető formában áll rendelkezésre, a visszaküldés elfogadására csak akkor kerül sor, ha még egyik szoftvert sem telepítette, és az adományt 60 napon belül kapta meg.

A szervezet adományozási limitjét a visszaküldés megtörténte után lehetőség szerint 8 munkanapon belül állítjuk vissza.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a Get Genuine Windows Megállapodás Kis- és Közepes Méretű Szervezetek Részére program keretében elérhető termékek esetén más szabályok állnak fenn, mint a Microsoft Szoftveradományozási Programban elérhető termékeknél.

Segítség

A CivilTech program munkatársai segítenek a Microsoft Szoftveradományozási Programmal kapcsolatos kérdésekben. Látogasson el a CivilTech program Kapcsolat oldalára, ahol a NIOK Alapítvány elérhetőségét megtalálja.

A Microsoft online terméktámogatást ajánl.

X
A {link_name} végzi az érvényesítéseket és biztosítja az ügyfélszolgálatot a CIVILTECH.HU partnerei számára. Visit {link_name}arrow