Microsoft Office 2019 vs. Office 365

Forrás: TechSoup, Nick Mediati és Neetu Rohith, 2019. június 11.

A Microsoft két különböző változatot kínál az Office produktivitás csomagból: az előfizetés-alapú Office 365-öt és az Office 2019 helyben telepített kiadásait. Cikkünkben igyekszünk áttekintést adni erről a két ajánlatról, amely segítségével könnyebben meg tudja majd meghatározni, szervezete számára melyik a megfelelő megoldás.

Megjegyzés: Az Office 365 már Microsoft 365 néven fut. A változtatás 2020. április 21-én történt és konkrét termékneveket is érintett. Az Office 365 Vállalati Alap és az Office 365 Vállalati Prémium licenszek innentől Microsoft 365 Vállalati Alap és Microsoft 365 Vállalati Prémium néven ismertek. Mindkét ajánlat elérhető jelenleg is, és akár 300 licensz is igényelhető nonprofit áron. A Microsoft 365 Business immár Microsoft 365 Vállalati Prémium. Mindez kizárólag névváltozás, az árak, a termékek és a szolgáltatások maguk nem változtak. A változtatás egyelőre nem érinti az Office 365 Enterprise licenszeket, például az Office 365 E1, E3 vagy E5 ajánlatokat.

Mit is jelentenek pontosan a „helyben telepített” és a „felhő” kifejezések?

A „helyben telepített” kifejezés általában licenszenként megvásárolt és egyedi számítógépekre telepített szoftvereket jelent, ami egyben a szoftver hagyományos megközelítése is: a vevő megvásárol egy licenszt és kap egy lemezt, amelyről telepítheti a szoftvert, vagy – ami manapság elterjedtebb – kap egy internetes hivatkozást, amelyről letöltheti és telepítheti azt. A szoftvert a licensz feltételeinek megfelelően telepítik – az Office esetében például minden számítógépre, amelyre telepíteni szeretnék a szoftvert, külön licenszt kell vásárolni. A hagyományos Microsoft Office termékek, mint az Office 2019 a helyszíni szoftverek közé tartoznak.

A termék felhőalapú vagy előfizetői változata a szoftverre, mint szolgáltatásra (SaaS) utal, amely tulajdonképpen szoftver licensz, vagyis a vevő előfizetéses alapon vásárolja meg és használja. Egészen addig, amíg fizeti az előfizetési díjat, használhatja az adott szoftvert a licenszfeltételeknek megfelelően. Általában minden szoftverfrissítést megkap – az apró hibajavításoktól és a biztonsági frissítésektől egészen a nagyobb, új kiadásokig – mindaddig, amíg fenntartja előfizetését.

A felhő kifejezés teljesen online alkalmazásokra és szolgáltatásokra is utalhat. Ilyenek például a webmail-szolgáltatások – ezeket kizárólag a webböngészőn keresztül használja, nem pedig egy további szoftver telepítésével. Ezek a szolgáltatások sokszor ingyenesek, de gyakran fizetett verziókban is megjelennek. A fizetős szolgáltatások általában előfizetésként működnek – mindaddig használhatja őket, ameddig fizet értük.

Sok előfizetés egyidejűleg tartalmaz felhőalapú és telepített verziót is az adott szoftverből; az Office 365 esetében is ez a helyzet.

Az adott Office 365 csomagtól függően elérhet Office alkalmazásokat, amelyeket akár 5 eszközre telepíthet, beleértve a számítógépeket és a mobileszközöket is. Ezen kívül hozzáférhet számos online szolgáltatáshoz, például az Outlook webes verziójához, az Office Online-hoz (a Word, az Excel és további alkalmazások különböző verziói, amelyeket a böngészőben használhat), és a OneDrive-hoz.

Az online és az asztali alkalmazások összehangoltan működnek egymással. Létrehozhat például egy dokumentumot a Word for Mac használatával, elmentheti a OneDrive-ra, majd folytathatja a munkát a Word Online használatával.

Az Office 2019 csomagok összehasonlítása az Office 365-előfizetéssel

  Office Standard vagy Pro Plus Office 365
Alkalmazások, amelyeket tartalmaz Olyan Office-alkalmazásokat szerezhet be, mint például az Excel, a Word és a PowerPoint. A rendelkezésre álló alkalmazások a kiadástól függően változnak. A fizetős csomagok tartalmazzák a legújabb Office-alkalmazások, például az Excel, a Word és a PowerPoint telepíthető verzióit. Ezek a verziók kiterjedtebb szolgáltatásokat tartalmaznak, mint az Office 2019.
Webalkalmazások Korlátozott integráció a Microsoft internetes alkalmazásokkal, például a OneDrive-val. Az Office 2019 nem tartalmazza az Office Online webalkalmazásokhoz való hozzáférést. A fizetős és az ingyenes csomagok egyaránt tartalmazzák az Office Online webalkalmazásokhoz való hozzáférést. Az Office 365 olyan megoldásokhoz is hozzáférést ad, mint a Microsoft Teams, amely nem elérhető az Office 2019 felhasználók számára.
Beszerzési lehetőségek és licenszelés Egyszeri adománykérés vagy vásárlás a Microsoft Discount Programon keresztül. A licensz örök érvényű. Havi vagy éves előfizetés. Fizessen addig, ameddig használja az Office 365-öt.
Frissítések Biztonsági frissítéseket tartalmaz, de manuális javítást igényel. Két éven belül frissítheti szoftverét a Microsoft Frissítési garancia keretében. Tartalmazza a legfrissebb szolgáltatásokat és frissítéseket, valamint biztonsági frissítéseket és hibajavításokat.
Haladó funkciók táblagépeken és telefonokon Ingyenes mobilalkalmazásokat telepíthet az alapvető szerkesztési funkciók eléréséhez a 10,1 hüvelyknél kisebb képernyőméretű táblagépekre vagy telefonokra. Telepítsen ingyenes mobilalkalmazásokat, és jelentkezzen be Office 365-fiókjába a további szolgáltatások eléréséhez.
Telepítések száma Egyetlen eszközre telepíthető (akár Mac, akár Windows PC-re, a kért licensztől függően). Felhasználónként legfeljebb öt eszközre telepíthető, az adott csomagtól függően.

A megfelelő változat kiválasztása

Számos tényezőt érdemes figyelembe venni, amikor a számunkra megfelelő Office terméket keressük – költségek, karbantartás, frissíthetőség stb. A következőkben elemzünk párat az Office 365 és az Office 2019 néhány meghatározó jellemzőjéből.

Office 365

Rugalmas licensz lehetőségek: a Microsoft többféle Office 365-csomagot kínál nonprofit szervezeteknek, így Ön kiválaszthatja az igényeinek megfelelő opciót.

Minden Office 365 nonprofit csomag hozzáférést biztosít az email rendszerhez, az online fájlok tárolásához és megosztásához, az Office Online alkalmazásokhoz és néhány további szolgáltatáshoz, amelyek lehetővé teszik a munkatársak közötti együttműködést. Az Office 365 Vállalati Prémium, E3 és E5 csomagok hozzáférést biztosítanak az Office alkalmazásokhoz Windows, MacOS, Android és iOS rendszereken. A csomagtól függően további szolgáltatások is elérhetők.

A különböző csomagokat keverni is lehet, hogy az egyes munkatársak igényeinek megfeleljenek. A részmunkaidős alkalmazottak és az önkéntesek számára például ideális lehet egy ingyenes csomag is, míg a teljes munkaidőben dolgozó munkatársnak szüksége lehet a teljes értékű asztali verzióra.

Egyszerűbb kezelés és karbantartás: Az Office 365 olyan szolgáltatásokat tartalmaz, amelyek segítenek a szervezet Office-felhasználóinak kezelésében, így könnyedén hozzáadhat, eltávolíthat és kezelhet Office 365-fiókokat. Egyes Office 365-csomagok tartalmazzák a Microsoft Enterprise Mobility + Security eszköztárat, amely segít az adatvédelem egyszerűsítésében és megkönnyíti a felhasználók kezelését a különböző eszközökön.

Az Office 365 csomagok tartalmazzák a OneDrive dokumentumtárolást, valamint a tárolt emailek lehetőségét is. Tárolt email esetén a Microsoft tárolja az emailt, így nem kell saját email szervert üzemeltetnie vagy személyes email fiókokat használnia. Kisebb szervezetek számára ez biztosabb megoldás lehet, mint az önálló email rendszer kezelése. A OneDrive tárhely egyszerre biztosít helyet a dokumentumok könnyű és biztonságos tárolásához, a kollégákkal való megosztáshoz és együttműködéshez, valamint a dokumentumok bárhonnan való eléréséhez.

Számítógépek helyett felhasználókon alapuló előfizetés: Az Office 365 alkalmazással előfizetéseket igényel a szervezet minden egyes Office 365 felhasználójához. Fizetett csomagok esetén minden felhasználó legfeljebb öt eszközre töltheti le és telepítheti az Office-alkalmazásokat, beleértve a laptopokat, asztali számítógépeket, táblagépeket és okostelefonokat. Így arról az eszközről dolgozhat, amelyikről kedve van.

Ez eltér az Office 2019 hagyományos megközelítésétől, amelynél a licenszek egy adott számítógéphez vannak kötve.

Gondosan válasszon, amennyiben nem tudja használni a webalkalmazásokat: Ha az internet-hozzáférése korlátozott, győződjön meg arról, hogy olyan Office 365-csomagot választott, amely a webalkalmazások mellett az Office-alkalmazások asztali verzióit is tartalmazza. A telepített alkalmazások használatát offline állapotban is folytathatja, de 30 naponta egyszer csatlakoznia kell az internethez az Office 365 esetében. Ha ez nem lehetséges, akkor az Office 365 nem biztos, hogy ideális az Ön számára. Fontolja meg inkább az Office 2019 csomagot.

Office 2019

Fizessen egyszer, használja örökké: Az Office 365-csomagokkal ellentétben, amelyekért havonta fizet, az Office 2019 licensz örökös. Miután megvásárolta, addig használhatja az Office 2019-et a licenszfeltételeknek megfelelően, ameddig csak akarja. Ez egy megfizethetőbb megoldás lehet, különösen, ha a szervezete kisebb, vagy csak alapvető produktivitási eszközökre van szüksége.

Mindaddig kap frissítéseket, amíg az Office 2019 az Office aktuális legújabb verziója. A fontos biztonsági javításokat megkapja egy ideig az Office 2019 kivonása után is.

Hátránya, hogy fizetnie kell a következő nagy Office verzió megvásárlásáért. Bizonyos számú év elteltével a Microsoft már nem nyújt biztonsági frissítéseket és hibajavításokat az Office régebbi verzióihoz. Ezenkívül manuálisan kell kezelnie a biztonsági javításokat és a hibajavításokat, így ha nem frissít rendszeresen, előfordulhat, hogy nem biztonságos vagy inkompatibilis szoftvereket fog használni.

Összhang az egész szervezetben: ha az egész szervezet számára az Office 2019 egyetlen kiadását választja, az egyszerűsítheti az Office-telepítést, mivel csak egy kiadást kell frissítenie és karbantartania.

Kevésbé integrálható a felhőszolgáltatásokkal: bár az Office 2019 alkalmazások integrálhatók a Microsoft felhőszolgáltatásaival, például a OneDrive-val, az élmény nem annyira zökkenőmentes. Például elmenthet egy fájlt egy személyes OneDrive-fiókba, de az Office Online webalkalmazásokhoz nem fér hozzá. Ezenkívül nem fog tudni olyan zökkenőmentesen dolgozni az eszközökön, mint az Office 365 használatával.

Adja hozzá az alkalmazásokat, amelyekre szüksége van: ha egy alkalmazás, például a Microsoft Access, nem szerepel a megvásárolt Office 2019 kiadásban, szükség esetén könnyedén vásárolhat licenszeket hozzá.

A telepítéshez némi know-how szükséges: Az Office 2019 programmal a Microsoft megváltoztatta a szoftver letöltésének és telepítésének folyamatát. Nem feltétlenül nehéz, amennyiben otthonosan mozog technológiai kérdésekben, de unalmas lehet.

A Microsoft Frissítési Garancia hatálya alá tartozik: A CivilTech-en keresztül elérhető Office 2019 termékek két évig a Microsoft Frissítési Garancia hatálya alá tartoznak. Ha az Ön eredeti rendelésétől számított két éven belül a Microsoft kiadja az Office új fő verzióját, akkor jogosult lehet az ingyenes frissítésre.

A dolgok a felhőben történnek

A tendencia egyértelmű: A technológiai világ a felhőalapú szoftverek felé halad, minden előnnyel és hátránnyal, amelyekkel egy ilyen szoftver együtt jár. Az Adobe például a termékcsaládja nagy részét felhőalapú kínálat felé irányította, az Adobe Creative Cloud és az Adobe Document Cloud bevezetésével.

A Microsoft nem közölte, hogy az Office 2019 lesz-e az Office utolsó helyben telepített változata, de tudjuk, hogy a Microsoft jelenleg a felhőalapú megoldásokat helyezi előtérbe, és a legtöbb erőforrást az olyan felhőmegoldásokra fordítják, mint az Office 365. A felhőbe költözés kérdése ez alapján nem is annyira a "ha", mint inkább a "mikor".

Segítünk a döntés meghozatalában

Általánosságban elmondható, hogy ha szükséges hozzáférnie az összes alkalmazáshoz, és több eszközön használná a szolgáltatást, akkor a fizetős Office 365 Nonprofit csomag a legjobb megoldás. Ez az egyetlen olyan lehetőség, amely folyamatos frissítéseket kínál alacsony költségekkel. Ugyanakkor előfordulhat, hogy olyan funkciókért fizet, amelyeket soha nem is használ. Amennyiben komfortos a web alapú alkalmazásokon keresztül végzett munka is, érdemes lehet megfontolnia egy ingyenes Office 365 csomagot.

Az Office 2019 a legjobb megoldás, ha csak egyetlen PC-n vagy Macen van szüksége az alapvető funkciókra. Lehetővé teszi a szükséges alkalmazások, például a Word, az Excel, a PowerPoint és az Outlook elérését. Az Office 2019 telepítéséhez és az alkalmazás használatához nem szükséges internetkapcsolat, így ha korlátozott internetkapcsolattal rendelkező területen tartózkodik, akkor mindenképpen ez a legjobb lehetőség. Ugyanakkor az egyedi licenszek kifizetése költséges lehet, frissítésekért és a technikai támogatásért pedig még külön is kell fizetni.

X
A {link_name} végzi az érvényesítéseket és biztosítja az ügyfélszolgálatot a CIVILTECH.HU partnerei számára. Visit {link_name}arrow